Biyomekanik; kasların, kemiklerin, tendonların ve bağların hareketini üretmek için birlikte nasıl çalıştıkları da dahil olmak üzere canlı bir vücudun hareket bilimidir. Biyomekanik, özellikle hareket mekaniğine odaklanan, daha büyük olarak kinesiyoloji alanının bir parçasıdır. Araştırmaları ve bulgularının pratik kullanımını kapsayan hem temel hem de uygulamalı bir bilimdir.
 
Biyomekanik sadece kemiklerin ve kasların yapısını ve üretebildikleri hareketi değil, aynı zamanda kan dolaşımını, böbrek fonksiyonunu ve diğer vücut fonksiyonlarını da inceler. Amerikan Biyomekanik Derneği, biyomekaniğin, mekanik ve biyolojik sistemler arasındaki geniş etkileşimi temsil ettiğini söylüyor. Biyomekanik çalışmaları sadece insan vücudunu değil aynı zamanda hayvanları ve hatta bitkileri ve hücre içindeki mekanik çalışmaları da kapsamaktadır.
 
Örneğin; çömelmenin biyomekaniği, ayakların, kalçaların, dizlerin, sırt ve omuzların ve kolların pozisyonunu veya hareketini dikkate almayı içerir.

Biyomekaniğin 4 unsuru vardır:

 

Statik: Dengeli ya da sabit hızda hareket eden sistemlerin incelenmesine biyomekaniğin statik alt dalı bakar. 

Dinamik: Hızlanma ve yavaşlama ile hareket halindeki sistemlerin incelenmesine bakan biyomekaniğin alt dalıdır.

Kinematik: Kuvvetlerin bir sistem üzerindeki etkisini tanımlamak, zaman içinde hızdaki doğrusal ve açısal değişiklikleri içeren pozisyon, yer değiştirme, hız ve ivme hareket modelleri inceleyen bir alt daldır.

Kinetik: Hareketin nedenini, kullanılan güçleri ve momentleri incelemeyen biyomekanik alt dalıdır.

 

Spor biyomekaniği, egzersiz ve spor esnasında organizmanın hareketlerini inceleyen bir alandır. Sonuç olarak elde edilen fizik ve mekanik kurallar sporcuların atletik performansını geliştirmek için kullanılır.

  • Biyomekanik bireylere uygulanabilir, hareketleri analiz edilebilir ve egzersiz ve spor hareketi sırasında daha etkin hareket için koçluk yapabilir. Bir kişinin koşma yürüyüşü ya da golf salıncağı filme çekilebilir ve bunların değişmesi ve iyileştirilmesi için önerilerde bulunabilir.
  • Spor ekipmanları, kıyafetler, ayakkabılar ve sporun yapıldığı saha ve tesislerin tasarımında biyomekanik kullanılabilir. Bir orta mesafe koşucusu veya en iyi tutuş için bir raket için en iyi performans için bir ayakkabı tasarlanabilir.
  • Biyomekanik spor tekniklerini ve eğitim sistemlerini inceleyebilir ve onları daha verimli hale getirecek yollar geliştirebilir. Bu, el pozisyonunun yüzme sırasında itici gücü nasıl etkilediğine dair temel araştırmaları içerebilir. Sporun mekanik taleplerine dayanan yeni eğitim tekniklerini daha iyi performans elde etmeyi amaçlayarak önerebilir ve analiz edebilir.

Spor yaralanmalarının sebeplerini, tedavisini ve önlenmesini incelemek için biyomekanik uygulanabilir. Araştırma, ayak bileği burkulmasına neden olabilecek kuvvetleri ve ayakkabı tasarımının veya oyun yüzeyinin yaralanma riskini nasıl azaltabileceğini analiz eder

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo | Antrenör

Geri Dön
Destek Hattı