Sporda önemli olan kavramlardan biri de çeviklik kavramıdır. Fakat çeviklik kavramı genellikle karıştırılan ve çalışılırken yanlış çalışılan bir kavramdır. Çeviklik kavramının en çok karıştığı konu ise yön değiştirme yeteneğidir. Bugünkü yazımızda sizlere çeviklik ve yön değiştirme arasındaki farklardan bahsedeceğiz.


 

Çeviklik ve yön değiştirme arasındaki en büyük fark belirsizliktir. Örneğin bir boksörün gelen yumruğa karşı iskiv alarak kaçması onun çevikliğini gösterir. Çünkü boksör o yumruğun o an geleceğinden habersizdir ve aniden gelen yumruğa karşı çabucak bir tepki vermiştir. Bunun yanı sıra futbol müsabakalarında defans ve hücum oyuncularının mücadelesinde topa sahip olan hücum oyuncusu karşısındaki defans oyuncusunu geçmek için uygun boşluk arar ve bulduğunda ise yön değiştirme yeteneğini kullanarak karşındaki savunmacıyı geçmek ister. Bunun aksine defans oyuncusu ise sadece topa ve rakibe odaklı olduğu ve rakibinin ne yapacağını önceden bilmediği için rakibin hamle yaptığı anda çevikliğini kullanarak harekete geçer ve topa hamle yapmak ister.

 

Çeviklik ve yön değiştirme çalışmalarında da temel fark aynıdır. Çeviklik çalışmalarında belirsizliğin baz alınması gerekirken, yön değiştirme için ise böyle bir olay söz konusu değildir. Elbette ki bu kavramların gelişimi için ortak olarak refleks, çabukluk, akselerasyon ve deselerasyon gibi diğer yeteneklerin geliştirilmesi de vardır. (Akselerasyon ve Deselerasyon yazımızı okuyabilirsiniz)

 

Çeviklik ve yön değiştirme sadece fiziki etkenlerle de ilgili değildir. Sporcunun bir şeyi fiziki olarak uygulamasından önce beyninde uygulaması ve vücuda sinir sistemi yoluyla o şeyi uygulama emrini iletmesi gerekir. Bunun için de sporcunun algılama yeteneğinin gelişmiş olması, hızlı düşünüp hızlı karar vermesi gibi mental yeteneklerinin gelişmiş olması gerekir.

 

Bu yazımızda sizlere spor dünyasında çokça karıştırılan kavramlardan olan ve besyo parkurlarında da karşımıza çıkan çeviklik ve yön değiştirme kavramlarını açıkladık. Besyo hazırlık kurslarında genellikle çeviklik çalışması adı altında yön değiştirme çalışmaları yapılır. Umarız ki bu yazımızı okuduktan sonra farkı anlar ve bu hataları hemen fark edebilirsiniz. Ya da buna gerek kalmadan Alfa Akademi Besyo hazırlık kursunda uzman antrenörler eşliğinde doğru çalışmalar yaparak işinizi şansa bırakmadan hayalinizdeki besyo’yu kazanabilirsiniz.

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo | Antrenör

 

Geri Dön
Destek Hattı