Aslına bakılacak olursa spor sakatlıklarını önleme yolları profesyonel ve amatör branşlarda sağlık ve teknik ekibin birlikte koordineli çalışmasına bağlıdır.

Bu konu hakkında futbolda sakatlıkların önlenmesi için spor ve sağlık uzmanları tarafından hazırlanan FIFA11+ protokolü futbolcuların antrenman öncesi ısınma ve aktivasyon çalışmalarını düzenleyerek sakatlık sorunlarını azaltmayı hedeflemektedir.

 

Tıbbi kontroller:

Sezon öncesi veya sözleşme başında yapılan sağlık taramaları spor esnasında karşılaşılabilecek sorunları öncesinden tahmin edebilmek amacıyla yapılır. 

 

Egzersiz ve antrenman programları:

Sporcunun performansını arttıracak egzersiz programlarının bir düzen halinde uygulanması, belirli periyotlarla uygulanan performans ölçüm testlerine göre antrenman planının değişmesi ve bu planların kişiye özel olması, sporcunun spor sakatlıkları ve yaralanmalarına uğramasını en aza indirmek için önemlidir.

 

Isınma ve toparlanmaya önem verilmesi:

Maç ve antrenman önü ısınmaları sportif performansı arttırmak ve sakatlanmaları önlemek için yapılan çalışmalardır. Geçmişten günümüze hala gelişmekte ve değişmekte olan ısınma yöntemleri şu an sakatlıkları önlemek için içerisinde masaj teknikleri, aktivasyon çalışmaları, mobilizasyon ve stabilizasyon çalışmalarını bulunduran geniş bir çalışma şekli haline gelmiştir.

 

Egzersiz biyomekaniğini öğrenmek:

Antrenman esnasında yapılan egzersizlerin doğru bir teknikle yapılması sakatlıkları önlemede önemli rol oynar. Hareket biyomekaniği öğrenmek eklem ve dokuları korur. 

 

Spor sakatlıkları ve yaralanmalara karşı konsantre olunma: 

Çalışma esnasında yaralanmaları minimalize etmek için zihinsel konsantrasyon çok önemlidir. İyi bir odaklanma ile hangi kas grubunuzun çalıştığını kontrol etmek, dikkat eksikliğine bağlı gelişebilecek yaralanmalardan korur. Daha iyi konsantre olarak çalışmanızın verimini artırır ve daha iyi sonuçlar alınır.

 

İyi ve doğru beslenme planı uygulamak:

Yoğun antrenmanlar ve maç takvimi sporcular üzerinde büyük bir fiziksel yük oluşturur. Bu yük her ne kadar bazı çalışmaları ile düşürülmeye çalışılsa da iyi bir beslenme planı olmadan bunu başarmak mümkün değildir. İyi bir beslenme planının yanında ergojenik destekler de sakatlıkları önlemek için kullanılabilir.

 

Doğru ve kaliteli materyallerle spor yapmak: 

Egzersiz yaparken yaralanmaları etkileyen diğer bir faktör ise kullanılan ekipmanlardır. Spor kıyafetler teri emebilecek ve rahat edebilecek özelliklerde seçin. Spor ekipmanlarından özellikle spor ayakkabılar her adımda yer reaksiyon kuvvetini absorbe edeceği için yapılan spora uygun seçilmelidir.

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo | Antrenör

 

Geri Dön
Destek Hattı