Temel Yeterlilik Testi (TYT) üniversitelerin birinci oturum sınavıdır. Özellikle Üniversitelerin BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu) ve SBF (Spor Bilimleri Fakültesi) ‘lerin  %90’nının sorumlu olduğu alan TYT sınavıdır.  TYT sınavı Özel Yetenek Sınavları  ve başlangıç puanı hesaplanmasında, baraj puanı kontrolünde ve üniversitelerin özel yetenek sınavlarının hesaba eklenip sonuçların açıklanmasındaki en büyük etkendir. Özel yetenek sınavı yapılan her üniversite bir başlangıç puanı belirlemektedir. Bu başlangıç puanı adayların minumun TYT puanı ile başvurabileceği üniversitelerin TYT puanını gösteren tablodur.

 Örn. Gazi üniversitesi 2017 yılında 285 puan öğretmenlik 250 puan antrenörlük şartı koymuştur. Özel Yetenek Sınavlarına Başvuru yapabilmek için.

Aydın Üniversitesi 2017 yılında 160 puan olarak belirlemiştir.

Buradan baktığımızda her üniversite kendi verdiği karar ile oluşturmaktaydı baraj puanını. Fakat ÖSYM’nin yaptığı son açıklama ile öğretmenlik bölümlerine sınırlandırmalar getirilerek en az 240 bin barajına girmiş olma özelliği gösteren adayların öğretmenlik bölümlerine başvuru yapabileceğini söylemiştir. Diğer bölümler için böyle bir sınırlandırmalar bulunmamaktadır. Diğer bölümleri üniversiteler kendisi belirlemektedir.

TYT’nin BESYO ve SBF’de Özel Yetenek Sınavlarına Etkisi

TYT’nin ( Temel Yeterlilik Testi) BESYO’lara etkisi aslında çok büyüktür. Adaylar sadece başvuru yaptığında gireceği sınavdan sorumlu olduğunu düşünseler dahi aslında girdiği her özel yetenek sınavı puanlaması başlangıç puanına eklenmektedir. Bir önceki yazımızda oluşturduğumuz başlangıç puanı hesaplanmasında ba bahsettiğimiz gibi başlangıç puanını oluşturan etmenler TYT puanı ve OBP dir. Başlangıç puanında TYT’nin 0,22 gibi büyük bir katsayı ile çarpılması başlangıç puanının %70’sinin TYT’den oluştuğunu görmekteyiz. Sınav sistemine baktığımızda çoğu üniversitede TYT puanın bu sınavların %50 ‘sini oluşturduğunu görmekteyiz. Ortamala olarak konuştuğumuz taktirde TYT sınavı ve Özel Yetenek Sınavlarının birbirinden ayrılması mümkün değildir. İkisininde aynı derecede önemli olduğu savunmaktayız.

Sınava girecek her adayın Özel Yetenek Sınavları yalnızca üniversitelerin belirlediği sınav sistemi olarak düşünmeyiniz. Aynı zamanda Özel Yetenek Sınavlarının 1. Oturumu aslında TYT sınavıdır. Unutmayınız. TYT puanınız ne kadar kötü olursa sınavları kazanma olasılığınız çok iyi bir sporcu olsanız dahi TYT puanınından kötü bir sonuç elde etmeniz demek sansınızın  oranının düşmesi ile aynı şeydir.

Destek Hattı