Köpük Silindir (Foam Roller) Kullanımı
06 Jun 2021Foam roller (köpük silindir) artık nerdeyse her spor salonunda bulunan bir ekipman haline geldi. Aslında havuzlarda yüzmeyi öğretmek için kullanılan makarnaların daha kalını ve serti olan bu basit ekipman neden bu kadar popüler oldu? Ne zaman, ne sıklıkla ve nasıl kullanılmalı? Anlatalım!
Her spor branşı için aynı statik stretching tekniklerinin kullanılması artık geride kaldı. Isınma kavramı tam anlamıyla sıcaklık anlamında değil, kas doku kalitesi olarak anlaşılmaya başlandığı zaman ısınmada masaj tekniği ortaya çıktı. Sporcular ve antrenörler artık yumuşak dokular için masaj yöntemlerini kullanmaya başladılar.
Antrenman öncesinde masaj yaptırmak her sporcunun imkanları dahilinde olmasa da artık spor piyasasında self-masaj ekipmanları satılmaya başlandı. Sporcunun kendi kendine masaj yapmasını sağlayan bu ekipmanların en popüler olanı ise kesinlikle köpük silindir oldu.
Peki sporcular ve antrenörler neden masaj ihtiyacı duyuyor? Bunun cevabını “kayma” olarak verebiliriz. Kayma, uzayabilen yumuşak dokularda yaygın görülen bir özelliktir. Mekanik kayma, zamanla sabit bir yükten dolayı kaynaklanan doku uzantılarının uzayabilir sınırlarının ötesinde uzaması olarak tanımlanır (wilhelmi ve ark. 1998)
Çoğunlukla vücudun arka kısmında yani sırt, bel, kalça ve arka bacak bölgelerinde kayma meydana gelir. Çünkü sabit yükler genellikle vücuda arkadan bindirilir. Bu nedenle vücudumuzun arka kısmına köpük silindir uygulamalı ancak stretching yapmamalıyız. Çünkü zaten bu kaslar uzamış pozisyondadır. Ardından vücudun ön kısmına da köpük silindir uygulamalı ve stretcıng ile desteklemeliyiz.
Egzersizin başında köpük silindir uygulamak önemlidir. Çünkü kastaki gerginliği azaltarak daha iyi bir ısınma sunar. Egzersiz sonrası kullanımı da toparlanmaya yardımcı olabilir. Çoğunlukla her bölgeye 10 defa yavaş olarak köpük silindir kullanımı önerilir. Fakat ağrı olan kas gruplarında ağrıları kayboluncaya kadar kullanımı da önerilir.
Köpük silindirin kullanıldığı kas grupları kalça, bel, sırt, bacakların dış ve iç yan tarafları, arka omuz ve göğüs kısımlarıdır. Köpük silindir uygulayan sporcu ya da bireyin sonrasında kendini daha iyi hissetmesi ve daha kötüye gitmemesi gerektiğini unutmayın.
Köpük silindirlerin sertliği sporcu ya da üyenin yaşına ve fitness seviyesine ayarlanmalıdır.
EMİR DUMAN | ALFA AKADEMİ BESYO | ANTRENÖR
KAYNAK: MICHAEL BOYLE – YENİ: SPORDA FONKSİYONEL ANTRENMAN
Geri Dön