Besyo Branş sınavları nasıl olur?
BESYO ve SBF üniversitelerin Özel Yetenek Sınavı yapan bölümlerin %50’si ortalama branş sınavı yapmaktadırlar. Bu branş sınavı 3 şekilde yapılmaktadır.
Özgeçmiş ve Branş sınavı
Adayın Özgeçmişi dikkate alınarak belirli kurallar doğrultusunda aday bir özgeçmiş puanı alır ve bunun üzerine branş sınavına girer adaydan branşına yönelik hareketlerin ve ya eylemlerin yapılması istenir. Aday istenilen hareketleri yapar. Gözlemci adayın performansına göre özgeçmişi ile bağlantı kurarak belirli puan aralıklarında bir puan verir.
Besyo Branş Sınavı
Üniversite adayın özgeçmişini istemez yalnızca milli sporcu ise ister ve onlar tam puan alırlar. Eğer değil ise adayın özgeçmişine getirilse dahi bir puan vermez ve sadece gözleme dayalı bir puan sistemi uygulanır. Bu tip sistemler aday için genellikle sağlıklı değildir. Fakat bir çok üniversite bu sistemi uygulamaktadır. Aday başvuru yaptığı esnada verilen kılavuzda kendi branşının olduğu bölümde istenilen hareketleri yerine getirir. Ve Juri tarafından belirlenen puan ortalamasını alır.
Besyo Fotoselli Branş Sınavı
Üniversite Koordinasyon sınavlarında olduğu gibi branş sınavı yapmaktadır. Burada amaç Kendi branşınız için istenilen hareketleri belirli bir parkura göre fotosel eşliğinde saniye baz alınarak yapılmaktadır. Bize göre en şeffaf sınav sistemidir. Gözleme dayalı olmadığı için adaydan istenilen hareketler net olduğu gibi aynı zamanda puanlamayı sistem otomatik olarak yapmaktadır. Gözlemcinin görevi yalnızca hareketlerin yanlış yapılması durumunda ya müdahale eder ya da ceza puanı uygulaması yapar.
Üniversitelerin Besyo sınavlarında uyguladığı branş sınavı sistemi üniversitelerden üniversiteye değişmektedir. Bu değişikliğin başlıca nedeni üniversitelerin kendi okullarında görmeyi istediği öğrenciye göre değişmektedir.
Örn. A üniversitesinin ortalama 5-6 branşta öğrenciye ihtiyacı olması durumunda ve sınav sistemlerini branş sınavınında olduğu bir sistemde gerçekleştirmesi durumunda kılavuzuna yalnızca bu branşları koyup diğer branşlardan alım yapmadığını açıklayabiliyor.
Bazı üniversiteler ise özellikle dövüş sporlarını tek bir çatı altında toplamaktadır.
Örn. Gazi üniversitesi 2017 yılındaki alımında branşlarda yalnızca dövüş sporlarında Teakwondo’ya yer vermiştir. Fakat diğer dövüş sporları olan muay thai, karate, judo, boks, kick boks gibi branşları teakwondo branşının içeriğinden sınava almıştır.