Sporcular başarılı olmak için fiziksel ve zihinsel performanslarını uzun süreler boyunca en üst düzeyde tutmak, maçlar ve yarışmalarda bu performanslarını maksimum verimlilik ile sergilemelidir. Bu performansları elde edebilmek için ise uzun yıllar çalışmalı ve becerilerini sürekli antrene etmelidir. Bu da ancak yoğun antrenman periyotları ile ortaya çıkabilmektedir.


 

Sporcuların her zaman bu antrenman periyotlarına %100 odaklı kalmaları mümkün olmayabilir. Fiziki ve psikolojik olarak sürekli yoğun çalışmalar sporcularda istenilenin aksine yıkımlar başlatabilir. Bu duruma Overtraining (Sür antrenman) denir.  

 

Peki sür antrene olmak nedir, nasıl anlaşılır, nasıl önlenir, tedavileri nedir? Hepsini tek tek açıklayalım.

 

Overtraning (Sür antrenman) nedir?

Sür antrenman daha ziyade psikolojik olan, antrenman periyodunun genelde sonlarına doğru oluşan kronik (uzun süreli) bir yorgunluğun ifadesidir. Burada kassal faktörlerle birlikte, sinirsel ve psikolojik faktörler de etkilidir.

 

Sür antrenman belirtileri nelerdir?

Sporcuların sür antrene durumlarında şu belirtiler görülür: Sporcu huzursuz hale gelir. Çabuk yorulur. Baş ve sırt ağrılarından şikâyet eder. Çok terleme olur. Nefes darlığı görülür. Düzensiz uyku durumu ortaya çıkar. Yarışma arzusu azalır. İştah azalır. Kilo kaybı gündeme gelebilir. Sabahları taşikardi görülür, yani nabız sayısı artar.

 

Sür antrenman nasıl önlenir?

Burada antrenör mutlaka spor hekimi ile iş birliği yapmalıdır. Antrenman dozu iyi ayarlanmalı, öncelikle yoğunluk düşürülmeli, uyku düzene sokulmaya çalışılmalı, beslenmeye dikkat edilmelidir. Antrenman sezonu sporcu için cazip şekle getirilmelidir. Arada sırada program dışı izinler verilmeli veya değişik aktiviteler gündeme getirilmelidir.

 

Sür antrenman nasıl tedavi edilir?

Burada en iyi ilaç antrenman sayısı azaltmak, belirli antrenmanları iptal etmektir. Bununla beraber değişik ortamlarda yürüyüş ve değişik aktiviteler yapılmalıdır. Mutlaka bir spor hekimi ile iş birliği yapılmalıdır.

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo | Antrenör

Geri Dön
Destek Hattı