Gündelik yaşamda kaslı veya fit gördüğümüz insanlara “Çok kuvvetlisin” ya da “Çok güçlüsün” gibi söylemlerde bulunulur. Genellikle güç ve kuvvet kavramı birbirine çok yakın kavramlar oldukları için çok fazla karıştırılırlar. Fakat aralarında çok net bir fark vardır. Bu yazımızda sizlere güç ve kuvvet kavramlarının neler olduğunu anlatacağız…


 

Sporda kuvvet kavramı; bir kasın gerilme ve gevşeme yolu ile bir dirence karşı koyabilme, onu yenebilme özelliğidir. Bir cismi çekmek veya itmek kuvvet ile yapılır.

Güç kavramı ise genel olarak birim zamanda yapılan işi tanımlar. İş olarak tanımladığımız olay, bir cismi taşımak için gereken kuvvettir. Fizik biliminde güç kavramı ise bir işin birim zamanda yapılmasını gösterir.

 

Güç ve kuvvet kavramlarına birer örnek verecek olursak, bir sporcu barbell back squat hareketinı 100 kg ile çalışırken başka bir sporcu 120 kilo ile çalışıyor. Bu iki sporcu arasında değerlendirdiğimiz olay sporcuların kuvvet özellikleridir. Yine aynı sporcular 100 kg ile barbell back squat hareketini yapıyorlarken bir sporcu bir tekrarı 5 saniyede yapıyor diğer sporcu ise 3.5 saniyede yapıyor. Bu iki sporcu arasında bu sefer değerlendirdiğimiz olay ise güç kavramıdır. Aynı kiloyu daha kısa sürede kaldırmak güç kavramını bize gösterir.

 

Kuvvet ve güç gelişiminde iki kavramın da farklı metotları yoktur. -Zaten karıştırılmalarındaki en büyük sebep budur- Aslında burada temel olan kuvvet gelişimidir. Sporcu ne kadar kuvvetlendiği müddetçe gücü de artacaktır.

 

Kuvvet çalışmalarının birçok yöntemi vardır. Bun yöntemler arasında en çok kullanılan yöntem ise ağırlık çalışmalarıdır. Ağırlık çalışmaları sırasında bazı konulara dikkat edilmelidir. Eğer bu konulara dikkat edilmez ise sporcuların sakatlanma risklerinin artması söz konusudur. Ağırlık çalışması öncesi mutlaka iyi bir ısınma ve stretching (germe) çalışması yapılmalıdır. Çalışmalar sırasında eğer serbest ağırlık ile çalışılıyorsa, öncelikle ağırlık tutma şekli, soluk alıp verme gibi ayrıntılarıyla teknik öğretilmelidir. Serbest ağırlıkların bağlantı ve sıkıştırma yerleri her kaldırma öncesi kontrol edilmelidir. Ağırlık çalışmaları sırasında sporcuların birbirlerine kesinlikle şaka yapmaları engellenmelidir.  

Ayrıca ağırlık çalışmalarına başlarken, ağırlık çalışmalarına hazırlık çalışmaları yapılmalıdır En az7- 8 antrenman yapılacak bu çalışmaların ardından kaba kuvvet (Birim kuvvet, maksimal kuvvet, temel kuvvet) çalışmalarına geçilebilir.

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo | Antrenör

Geri Dön
Destek Hattı