Sporcuların yarışmalarda veya müsabakalarda başarılı olup hedeflerine ulaşması için çok çalışması gerektiği aşikardır. Peki bu çalışmalar nasıl yapılıyor, içerisinde neler barındırıyor, sporcunun hangi özellikleri gelişiyor? Kısacası antrenman kavramı içerisinde geçen her şeye bu yazımızda daha yakından bakacağız…


 

Antrenman kavramı belirli bir sistem içinde hedeflenen sportif performansı elde etmek için bir program çerçevesinde, sportif performans öğelerini geliştirmeye yönelik çalışmaların tümüdür. Fizyologlar antrenmanın tanımını şöyle yapmaktadır: Vücuda yapılan tüm yüklenmelerde fonksiyonel ve morfolojiye uygunluk, yüklenmeler sonucu organizmada bir değişikliğin meydana gelmesi ve sonuçta verim artışına neden olunma. Bir başka antrenman tanımını ise şöyle görmekteyiz: Alıştırmalar yardımı ile sporcuların fiziksel, teknik, taktik, zihinsel, psikolojik ve motorsal hazırlığıdır.

 

Antrenmanın etkileri nelerdir?

Doğru ve sistemli yapılan bir antrenman ile tüm performans öğeleri geliştirilebilir. Antrenman enerji oluşum sistemi üzerinde olumlu etkilerde bulunur. Bu şekilde kardiyovasküler (kalp-damar) sistemi antrenman ile gelişerek sporcunun aerobik gücü (oksijenli-güç) artırılır. Yorgunluğa karşı direnç artar. Nör-müsküler (sinir-kas)ileti antrenmanla iyileştirilir. Kuvvet artırımı sağlanır. Koordinasyon, esneklik gelişir. Hareketlilik ve beceri gibi özellikler, iyileştirilir. Ayrıca sporcunun teknik, taktik, zihinsel ve psikolojik özellikleri de gelişir. Özet olarak antrenman ile sporcuların enerji oluşum sistemleri, kuvvetleri ve motorik özellikleri geliştirilebilinir.

 

Antrenman sadece yüklenmeden mi ibarettir?

Tabi ki hayır! Vücudumuz muhteşem bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın herhangi bir fonksiyonu çalışmadığı zaman bunu düzeltmek de yine antrenman kavramı içerisinde olabilir. Spor yaralanmaları ve sakatlıkları ardından klinik müdahalelerle beraber düzeltici egzersizleri kullanarak fonksiyonu tekrar işler hale getirmek de antrenman kavramı içerisinde sayılabilir. Ayrıca periyodik olarak yüklenme dışı dönemlerde (örneğin maç veya sezon sonrası toparlanma vb.) yapılan çalışmalar da antrenman kavramı içerisinde yer alır.

 

Antrenman kavramı sadece fiziksel çalışmalar için mi geçerlidir?

Sporcunun sahada iyi bir performans gösterebilmesi için fiziksel performansın yanında psikolojik performansının da iyi olması gereklidir. Psikolojik olarak iyi durumda olmayan sporcu potansiyel fiziki performansını gösteremez. Bu yüzden sporcuların fiziksel antrenmanlarla kuvvet, hız, koordinasyon vb. etkenlerin geliştirildiği gibi psikolojik antrenmanlarla da stres, kaygı, odaklanma, heyecan gibi psikolojik etkenlere karşı koyabilme durumu geliştirilebilir.

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo | Antrenör

Geri Dön
Destek Hattı