Sahalarda hızı ile farkını ortaya koyan sporcular görmüşüzdür. Dünyanın en hızlı insanı olarak kabul edilen Usain Bolt ve günümüz futbolunun en iyi oyuncularından Cristiano Ronaldo gibi elit sporcular çoğu zaman sahada hızları ile gündeme gelmiştir. Bu sporcuların hızlı olmalarının altında yatan kuvvet düzeyi, iyi atletizm tekniği ve fitness seviyesi gibi birçok etken vardır. Bu yazımızda sizlere bunlara ek olarak Akselereasyon (Hızlanma) ve Deselerasyon (Yavaşlama) yeteneğinden bahsedeceğiz.


 

Koşmak, hatta hızlı koşmak; tüm spor branşlarında olduğu gibi besyo parkurlarında da önemli olan bir konudur. “Nasıl başlarsan öyle gider” derler o yüzden koşuya başlarken yapılan hızlı çıkışlar koşunun kaderini belirleyen etkenlerdendir. Akselerasyon yani hızlanma yeteneği kavramı da koşunun başlangıcında ya da düşük hızdan yüksek hıza geçişte verilen tepki süresine denir.

 

Örneğin otomotiv sektöründe araç karşılaştırmalarında kullanılan saatte 0-100 Km/Hız ve 100-200 Km/Hız testleri vardır. Bu testlerin amacı belirtilen hıza en çabuk ulaşan aracın hangisi olduğunu bulmaktır. Çünkü her araç saatte 100 Km/Hız’a ulaşabilir fakat bir süper spor araçla orta segment bir aracı ayıran özelliğin birinin aynı hıza 3 saniyede çıkarken diğerinin 10 saniyede çıkmasıdır.

 

Bu örneği göz önüne alarak spor bilimcilere göre sporcuların hızlı olanları değil daha çabuk hızlanabilenleri kıymetlidir. Çünkü sporcular maksimum hızlarına minimum 60 metre sprintten sonra ulaşır. Çoğu sporda saha içinde bir kerede 60 metre üstünde koşma durumu çok karşılaşılan bir durum olmadığından dolayı 60 metre içerisinde yüksek hızına en hızlı şekilde ulaşan sporcular rakiplerinden daha hızlı görünürler.

 

Akselerasyon, çeviklik kavramında fazlasıyla yer alır. Çeviklik bir bilinmeyene karşı en hızlı tepkiyi verme durumu olarak bilinir. Örneğin bir futbolcunun abi bir top kaybından sonra hemen hareketlenip topu kapmak için yaptığı baskı onun akselerasyonu ile alakalıdır. Aynı zamanda yavaşlama yeteneği kavramı olan deselerasyon da çeviklik kavramı için önemlidir.

 

Topu kapmak için baskı yapan bir futbolcu aniden yediği çalımdan sonra en kısa sürede durmalı ve yeniden hızlanmalı ve baskıya devam etmelidir. Topu kapmak için rakip oyuncuların pas trafiğini takip eden oyuncu bu durumda birden fazla kez hızlanması ve yavaşlaması gerekir. Deselerasyonu iyi olmayan sporcu birden fazla kez akselerasyon yapamaz.

 

Buyazımızda size besyo parkurlarında da çokça karşımıza çıkan hızlanma veyavaşlama yeteneği olan Akselerasyon ve Deselerasyondan bahsettik. Sporla kalın hoşçakalın!

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo | Antrenör   

Geri Dön
Destek Hattı