Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının (BESYO) ve Spor Bilimleri Fakültelerinin (SBF) özel yetenek sınavı ile alan bölümlerin  bazılarında branş sınavı bulunmaktadır. Bu branş sınavları genellikle sınavın bir aşaması olarak önümüze çıkmaktadır. Bazen ise yalnızca branş sınavı yapan üniversiteler bulunmaktadır. Branş sınavı bulunan üniversitelerde branşın etki oranı tercih ettiğiniz bölüme göre değişmektedir.

Örnek: Antrenörlük bölümünde sınava etki oranı %60 iken Öğretmenlik bölümünde %40 olabilmektedir.

Besyo ve Sbf düşünen birçok aday branşım yok nasıl kazanacağım gibi düşüncelere kapılıp besyo düşüncesinden vazgeçmektedir. Fakat bununla ilgili branş eğitimi veren birçok kurs bulunmaktadır. Branş sınavı bulunan üniversitelerde genellikle 2 aşamalı olduğunu ve bunlardan bir tanesininde  koordinasyon olduğunu daha önce söylemiştik. Branş sınavları genellikle gözleme dayalı branş sistemi olsada bazen fotosel sistemlide olmaktadır.

Gözleme Dayalı Besyo Branş Sınavları

Gözleme dayalı branş sınavı sisteminde genellikle en az 3 uzman en fazla 5 uzmandan oluşan üniversitenin yetkilendirdiği kişiler adaylara branşa yönelik sorular sorup  varsa bir özgeçmişi bunu göz önüne alıp adayın aktif olarak branşı ile ilgili hareketleri yapmasını ister ve gözlemlerine göre ya 0-100 arası ya da 0- 10 arası puanlama sisteminde adaya puan verilir. Puanlama sistemi tek bir görevli tarafından yapılmamaktadır. Puanlama sistemi bütün görevlilerin genel ortalaması göz önüne alınarak hesaplanmaktadır.

Fotosele Dayalı Besyo Branş Sınavı

Branş sınavı fotosele dayalı olduğu zaman görevliler genellikle branş parkurunda belirlenen kuralları kontrol ederek adayın hareketleri doğru bitirip bitirmediğinin kontrolünü yapar aday eğer yanlış bir hareket yaparsa tekrar ettirir. Tekrar ettirme durumu olmazsa parkur bitiminde saniye ceza puanı ekleyerek adayın hatasının hata yaptığı mevkideki kurallara uygun bir biçimde saniye cezası uygulanmaktadır. Bu cezalar genellikle 2 saniye olmaktadır.

Fotoselli branş sisteminde önceden üniversitenin kılavuzunda belirtilen branş parkuruna göre aday saniye cihazından girer ve sınavı yine saniye cihazından çıkış yaparak tamamlar. Belirlenen puan aralıklarında tamamlarsa adaylar saniyelerine göre puan almaktadırlar. Eğer aday belirlenen saniyeden daha fazla bir saniyede tamamlayamazsa eğer genellikle elenir. Eğer elenmezse puan sisteminde 0 puan almaktadır.

Branş Olmadan Besyo Kazanılabilir mi?

Evet kazanılabilir. Besyo sınavlarının bir çoğunda üniversiteler branş sınavı yerine koordinasyon sınavı yapmaktadır. Bu koordinasyon sistemi genellikle çoktan seçmeli bir sınav olduğu için çalışılması gereken bir sınav sistemidir. Ayrıca hayatınızda hiç spor yapmasanız dahi spor yapmak için herhangi bir engel durumunuzun olmaması dahilinde yine besyo kazanabilirsiniz. Nasıl mı? Besyo hazırlık kursları ile Türkiye’de Besyo Hazırlık Kursları altında birçok kurs vardır. Bunların %90’anı herhangi bir yasal yöneltmeliği olmadığı için resmi değildir. Dağınık bir kurs yönetimine sahiptir.

Ankara Alfa Akademi Besyo Hazırlık Kursu Resmi bir kurumdur. Aynı zamanda Branş, Atletizm, Koordinasyon ve Sınav eğitiminin hepsini bir arada veren ender kurslardan birtanesidir. Kurulduğu yıldan beri gelişime hep açık olan Alfa Akademi Besyo Hazırlık Kursu verdiği bütün eğitimler toplamında 800 fazla bireyi sporla tanıştırmış ve eğitmiştir. PT, Pmyo, Pöh, Paem, Pomem, yüzme,muay thai, golf,badminton, besyo hazırlık kursu gibi aktivitelerin hepsinde aktif bir rol oynayarak geniş bir antrenör kadrosuna sahip olan regnum besyo hazırlık kurs antrenörleri milli sporcu ve uzman antrenörlerden oluşan bir aileye sahip olduğu için büyük bir başarı oranına sahiptir.

Branşım yok diye üzülme ÜCRETSİZ modül branş antrenmanımıza katılmadan Besyo Hazırlık Kursuna karar verme .

Destek Hattı